[O2] Rośnie poziom oleju- czyżby nieszczelność pompowtryskiw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szarak19
    Classic
    • 2010
    • 5

Zamieszczone przez Mihau
    A ja widziałem w niedziele w siedlcach O2RS oznakowaną. Słyszałem kiedyś, że mają ale jak zobaczyłem to :shock:
    No to dałem jej zdjęcie wyżej - jedyna w Polsce.
  • tomaz33
    Classic
    • 2009
    • 10

Witam. Kilka dni temu zauważyłem,że poziom oleju 2-krotnie przekracza stan maksymalny. Niedawno zmieniałem olej i pomyślałem, że coś pop....szyłem i nalałem za dużo oleju. Spuściłem więc nadmiar, ale po rozmowie ze znajomym mechanikiem uzyskałem informację, że może to być nieszczelność uszczelek pompowtryskiwaczy, lub (co gorsza) wyrobienie gniazd pompowtryskiwaczy w głowicy. Jednocześnie sprawdziłem stan oleju- wydaje mi się, że konsystencja jest normalna, kolor też, w zapachu nie czuję ON, nie ma żadnej piany, masła ani innych dziwnych objawów. Szukałem na "szukajce", ale nic takiego nie znalazłem. Co o tym myślicie, interesuję mnie wypowiedzi tych, którzy mięli coś takiego lub znają takie przypadki u innych. Proszę o merytoryczne wypowiedzi, a nie na zasadzie "może, może tamto" albo "wydaje mi się". Z góry dziękuję.

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Nie to, żebym się znał, ale masz DPF? I jeśli tak, to czy jeździsz po mieście krótkie odcinki? Jeśli obie odpowiedzi są na TAK, może komputer puszcza dodatkowe dawki paliwa celem wypalenia sadzy, ale z uwagi na krótkie odcinki filtr nie przechodzi całej procedury oczyszczania i niespalone paliwo spływa i miesza się z olejem?
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez tomaz33
        że poziom oleju 2-krotnie przekracza stan maksymalny
        ile tego byl na bagnecie?? przed wymiana problemu nie bylo?? jestes pewien ze nie wlales przy samej wymianie za duzo??

W BKC nie bylo DPF w standardzie

Komentarz

• tomaz33
          Classic
          • 2009
          • 10

No właśnie w tym rzecz, że nie wiem, czy dałem ciała przy wymianie oleju, czy coś się dzieje. Spuściłem olej i będę obserwował codziennie jego stan. Jak przybędzie to d..pa.

Komentarz

Pracuję...